Selecteer een pagina

Leibomen heb je in allerlei soorten en maten. Het zijn bomen waarvan de takken in één bepaalde richting zijn geleid. De bomen werden voorheen vooral gebruikt om het platteland. De bomen werden hier geplaatst om te voorkomen dat men last had van de zon en de wind. Inmiddels zie je dat de bomen op nog veel meer plaatsen gebruikt worden. Zo vind je ze bijvoorbeeld ook in de voortuin van veel woningen terug. Wellicht heb ook jij inmiddels besloten om leibomen aan te schaffen. De bomen zien er namelijk mooi uit en worden vaak ter decoratie gebruikt. 

Als je besloten hebt dat je dergelijke bomen wilt laten plaatsen, is het belangrijk dat je je bewust bent van de keuzemogelijkheden. Zo heb je lage leibomen, maar ook bomen die vrij hoog zijn. In de voortuin heb je waarschijnlijk liever geen reusachtige bomen. Als je meer ruimte hebt, behoren ook de hogere bomen tot de mogelijkheden. Verder zit er uiteraard nog veel meer verschil tussen de boomsoorten waar je uit kunt kiezen. Zo zijn er zelfs leibomen waar fruit aan groeit, de perenboom kan bijvoorbeeld als leiboom gebruikt worden. Andere leibomen zijn bijvoorbeeld de amberboom en de lindelei. Vooral de lindelei is een boom die ontzettend veel voor dit doeleinde gebruikt wordt.

Wanneer is een boom geschikt als leiboom?

Leibomen hebben een aantal overeenkomsten. Zo zijn de takken altijd vrij buigzaam. Op deze manier wordt het mogelijk om de takken de juiste kant op te leiden. Ook hebben de bomen doorgaans geen takken die schuin omhoog groeien. Op deze manier wordt het namelijk lastig om de takken horizontaal te laten groeien. Als je besluit dat je leibomen wilt aanschaffen, is het verstandig om eens langs een specialist te gaan. Deze kan je vervolgens precies vertellen uit welke bomen je kunt kiezen. 

Welke boom het meest geschikt is, is niet alleen afhankelijk van het formaat van de boom, maar ook van de uitstraling. Bovendien is het belangrijk dat de boom ook goed gedijt op de plek waar je deze wilt plaatsen. Zo moet er voldoende grondwater zijn, maar ook de grondsoort zelf dient geschikt te zijn. Andere factoren waar je rekening mee dient te houden zijn wind en zonlicht. 

Leibomen kopen bij een specialist

Als je leibomen in de tuin wilt, is het aan te raden om dit eens te overleggen met een gespecialiseerd bedrijf. Kies voor een bedrijf waarbij je voldoende keuze hebt, zodat jij de boom kunt bestellen die je wilt. Het is ook aan te raden om de prijzen van verschillende bedrijven te vergelijken. Vergeet echter niet om ook rekening te houden met de kwaliteit. Zo voorkom je dat je een minder mooie of zelfs een zieke boom koopt. 

Koop je de boom bij een specialist? Ga dan ook direct na of het mogelijk is om de bomen door dezelfde partij te laten onderhouden. Leibomen dienen namelijk vrij regelmatig gesnoeid te worden. Tenzij dat je zelf in staat bent om de bomen minstens één keer per jaar te snoeien, is onderhoud door een professioneel bedrijf noodzakelijk.