Selecteer een pagina

Vanaf 1 december is het verplicht om een mondkapje te dragen in openbare ruimtes. De verplichting in het openbaar vervoer blijft geldig, dus ook daar moet je een kapje op. Niet iedereen is het eens over deze verplichting, maar het merendeel van de bevolking en de overheid is dat wel. Het is dus een feit dat je een boete van 95 euro kunt krijgen als je in het OV of in openbare ruimtes geen kapje draagt. Hier zijn uiteraard enkele regels aan verbonden. Wij hebben samengevat wat belangrijk is.

Draag een mondkapje zonder kwaliteitseisen

De mondkapjes die verplicht gedragen moeten worden hoeven niet aan kwaliteitseisen te voldoen. Sterker nog, het moeten niet-medische mondkapjes zijn. Dat is belangrijk om te weten, want medische mondkapjes moeten op voorraad blijven voor het medische personeel. Zij komen dagelijks in aanmerking met het virus en hebben optimale bescherming nodig om hun werk te doen. Gebruik dus alleen een mondkapje zonder kwaliteitseisen.

Zelf mondkapjes maken

Je mag je mondkapjes ook zelf maken. De instructies daarvoor zijn gemakkelijk te vinden en uitgestuurd door de Rijksoverheid. Deze kapjes kun je ook wassen en opnieuw gebruiken. Wat je niet mag doen is een sjaal voor je mond binden, een bandana om doen of een spatscherm gebruiken. Dit zijn alle ‘oplossingen’ die niet gelden en die dus ook beboet worden.

Uitzonderingen

Er zijn enkele uitzonderingen waarin het dragen van een kapje in een openbare ruimte niet verplicht is. In kerken, moskeeën en andere plekken waar een godsdienst of geloofsovertuiging wordt beoefend is een mondkapje niet verplicht. Ook tijdens een uitvaart hoef je geen kapje op. En als je in een openbare ruimte aanwezig bent en je zit, bijvoorbeeld in de wachtkamer, dan mag je het mondkapje afnemen.

Vergeet de basisregels niet

Een ander punt dat belangrijk is bij het dragen van een mondkapje is dat je de basisregels nog steeds moet volgen. Als jij in de supermarkt bent, dan houd je dus nog steeds 1,5 meter afstand, ook al heeft iedereen een kapje op. Je beperkt persoonlijk contact en vermijd druktes, ook als je een kapje draagt. Verder blijf je regelmatig je handen wassen. De mondkapjes zijn bedoeld als aanvulling op de basisregels in situaties waarin extra bescherming gewenst is.

Houd je kapje op

Als je met het OV reist en je moet overstappen, of als je op één ochtend naar de bank, de bibliotheek, de winkel en het tankstation wilt, dan houd je je mondkapje het beste gewoon op. Vanaf het moment dat je deze afzet, moet je hem eigenlijk vervangen voor een nieuwe. Stap je de trein uit en neem je daarna de bus, dan laat je je kapje dus het beste gewoon op. Ook als je gaat winkelen doe je deze tussendoor niet af. Op die manier kun je alles doen met één kapje en dat scheelt geld. Lees de instructies goed door, volg de regels en het dragen van een mondkapje in openbare ruimtes wordt vanzelf tweede natuur. Mocht je verschijnselen hebben die overeenkomen met Corona, maak dan een afspraak voor een Coronatest Nederland.