Selecteer een pagina

De zomer staat op het punt van aanbreken en we hebben ondertussen al een paar dagen lang warm en droog weer. Veel gazonnetjes of tuinen hebben  vaak moeite om deze perioden goed te doorstaan. Het gras kleurt geel, op sommige plekken blijft het kaal of het gras groeit überhaupt niet meer. Ook de kleine gazonnen die in de schaduw van een huis of heg vallen hebben vaak moeite in dit soort omstandigheden. Hoe kun je die stukjes gras dan toch zo verzorgen dat deze er lekker groen bij ligt straks?

Schaduw beperkt de groeifactoren van het gras

Als stukjes van het gazon in de schaduw vallen zou je verwachten dat ze door minder zonlicht ook minder snel uitdrogen toch is dit lang niet altijd het geval. Het gras in de schaduw mist twee belangrijke groeifactoren te weten water en licht. Hierdoor is het erg moeilijk om de groei goed te reguleren en daarom hebben ze vaak wat hulp nodig door in de verzorging.

Bedenk een goed bemestingsschema

Gelukkig is er een simpele en effectieve oplossing voor dit probleem namelijk bemesten. Door het bemesten geef je het gras een  groeispurt.  Eén van de grote voordelen van dit hulpmiddel is dat je het kan toepassen wanneer je zelf wilt, en je je niet per se aan een vast schema verbindt. Je kunt het stukje gras in de schaduw wat extra bemesten als het weer van de komende dagen daarom vraagt, maar als het afwisselend een goede temperatuur met hier en daar een kleine bui is, dan kun je de hoeveelheid bemesting weer wat laten afnemen.  Op deze manier kun je een schema ontwikkelen waarop je de bemesting kunt regelen.

Let op dat je niet overbemest

Wilt u het gazon bemesten? Dan is het goed om op te letten dat je het gras niet vergiftigd met het kunstmest. Ook hier geldt, overdaad schaadt. Elke soort mest heeft zijn eigen maximalen, maar men denkt nog wel eens extra lang gras te kunnen kweken door meer het gazon te bemesten; de lengte van het gras is echter al per soort bepaalt. Het effect hiervan is dus een beetje misleidend.

Dus heb je een stukje geschaduwd gras in de tuin en wil je ook daar een mooi gazonnetje hebben, dan is het gebruik van kunstmest de ideale manier om die stuwing op een snelle manier voor elkaar te krijgen.